Cultuur

Brielle is van oudsher een culturele vestingstad. Traditioneel zijn evenementen als de 1 Aprilviering en de Maskerade daar voorbeelden van. Maar ook de lange geschiedenis van concerten in de Sint-Catharijnekerk, het erfgoed zelf en de vele inwoners die zich bezig houden met theater en muziek maken hier deel van uit.

Elk jaar viert Brielle eind juni 'Brielle achter de Voordeur' waar culturele Briellenaren op onverwachte plekken achter de voordeuren in de binnenstad hun kunsten vertonen. Evenementen zoals Brielle Blues, de Brielse Matthäus Passion, het Big Band festival en Muziek in de Kamer worden gehouden binnen de muren van het sfeervolle authentieke centrum. In de café's zijn regelmatig optredens. In het Historisch Museum Den Briel zijn wisselende tentoonstellingen te bezoeken. En Brielle heeft een eigen theater in sport- en cultuurhuis DukdalfBRES waar jaarlijks vele moderne dans-, cabaret-, muziek- en theatervoorstellingen bezocht worden. Ook de bibliotheek, vanaf februari 2018 in hetzelfde complex gevestigd, organiseert regelmatig activiteiten. 

In de zomer zijn er in de binnenstad orgelconcerten in de verschillende kerken en zomeravondcarillonconcerten waarbij men op de luisterplaats bij het oude Merulahuis onder genot van een kopje koffie of glaasje wijn geniet van de klanken van het carillon van de Sint-Catharijnekerk.

Kortom: er is voortdurend wat te beleven op cultureel gebied en dit alles is te vinden op de website www.cultuurwebbrielle.nl.

De diverse koren, toneelverenigingen en instellingen die zich bezig houden met kunst en cultuur in Brielle kunnen op ondersteuning rekenen van Stichting Kunst en Cultuur Brielle. Zij onderhouden onder andere het cultuurweb en hebben een culturele adviesfunctie in de gemeente. 

Zij verzorgen ook de wekelijkse nieuwsbrief over kunst en cultuur en houden de culturele agenda bij. Deze is hier te vinden.