De Sint-Catharijnekerk: 600 jaar!

Wie kent haar niet, de Sint-Catharijnekerk? Zodra je het eiland Voorne-Putten op komt zie je de toren van de Sint-Catharijne al van verre. Zonder die kerktoren zouden Voorne en Brielle er heel anders uit zien.

Dit jaar is het 600 jaar geleden dat begonnen werd met de bouw van de huidige Sint-Catharijnekerk. Het doel was de grootste kerk van Nederland te bouwen en hiermee de Dom van Utrecht voorbij te streven. Door een brand en het opraken van financiële middelen lukte dat echter niet.

Middeleeuwen

Na de bouw was de Brielse Dom een rooms-katholieke kerk. Rondom de kerk lagen diverse kloosters, die de stad Brielle en eigen gezicht gaven. In de middeleeuwen hadden bewoners het niet gemakkelijk. Veel besmettelijke ziekten zoals de pest heersten van tijd tot tijd. De kerk was in die tijd een toevluchtsoord. Uiteindelijk deden de beeldenstorm en reformatie de kerk op z’n grondvesten schudden en na de komst van de watergeuzen werd de Sint-Catharijnekerk definitief protestants.

Willem van Oranje

Op 12 juni 1575 trouwde Willem van Oranje hier met zijn derde vrouw Charlotte van Bourbon. Een gebrandschilderd raam, het zogenaamde Oranjeraam, herinnert aan dit huwelijk.

In 1482 werd de oude, Grote Klok, gegoten door Steven Butendicc en in 1854 werd het bijzondere Kam-orgel geplaatst. Nu, honderden jaren later, is de Sint-Catharijnekerk – onze Brielse Dom – nog altijd hét icoon van Brielle. Jaarlijks worden hier vele concerten en exposities gehouden en nog steeds is de kerk een toevluchtsoord voor de kerkgemeente en de vele bezoekers.

 

PROGRAMMA DEZE ZOMER:

Bezoek de Sint-Catharijnekerk en beklim de toren

Tot 28 oktober kunt u voor €1 de 600-jarige Sint-Catharijnekerk van Brielle bezoeken en de toren beklimmen, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de vestingstad en haar omgeving. Let op: de toren is 56 meter hoog en bestaat uit 318 treden. Een hele klim dus, maar zeker de moeite waard!  
Geopend ma t/m za van 10.30 - 16.30 uur

Expositie Iconen

De zomertentoonstelling Iconen in de Catharijnekerk te Brielle is tot en met 2 september dagelijks (buiten de zondag) van 10.30 tot 16.30 uur te bezichtigen. Er zijn in totaal 30 iconen van Wil van Dongen te bewonderen.

Orgelconcerten

Elke maandagavond en zaterdagmiddag orgelconcerten. De maandagserie vindt plaats om 20.15 uur in de Sint-Catharijnekerk. De zaterdagserie is afwisselend in de Sint-Catharijnekerk en de Bedevaartskerk en start om 16.30 uur. Kijk in de Brielse cultuurladder voor het programma. 

Viering 600 – jaar Sint-Catharijnekerk 

Zaterdagmiddag 12 augustus ’s middags wordt het 600 jarig bestaan officieel gevierd. Vanaf 13.30 uur is er van alles te beleven: muziek, een leuke puzzeltocht voor kinderen, een drankje. Gidsengroep Brielle verzorgt korte rondleidingen over een stukje geschiedenis van de kerk. En aan het eind van de middag is er een mooi orgelconcert door organist Matthijs Breukhoven uit Rotterdam.

Sint-Catharijne Kunstwandeling

Onder het motto ”met een gids zie je meer”, kunt u elke dinsdag tot 9 september deelnemen aan de Sint Catharijne Kunstwandeling. U wordt ontvangen vanaf 13.30 uur in Business Center Geuzenstaete aan de Krammer 8 met en kopje koffie/thee en gebak. Daarbij kunt u tevens de diverse kunstwerken bekijken die in het kader van de kunstwedstrijd zijn genomineerd. Rond 14.00 uur vertrekt u onder leiding van een gids van de gidsengroep Brielle richting de Sint-Catharijnekerk. De gids leidt u naar een aantal bijzonder mooie historische pandjes en locaties, waarna u rond 15.30 uur aankomt in de Sint-Catharijnekerk. Hier krijgt u de gelegenheid om zowel de kerk als ook daar de genomineerde kunstwerken te bekijken. Meer informatie: www.drmevents.nl

 

 

 

Deel via social media