Brielse Maskerade op Pakjesavond

"De Brielse Maskerade is een verkleedfeest op de avond van 5 december. In Brielle wordt het ook wel Klaassielopen genoemd." Zo begint onze Brielse vermelding op de website van de 'Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed In Nederland', waar de Maskerade sinds vorig jaar op te vinden is.

 

Doe mee!

De Maskerade is bedoeld voor iedereen die altijd al eens mee heeft willen doen, voor diegenen die welk onderwerp dan ook voor het voetlicht willen brengen. Die mensen worden opgeroepen mee te doen – solo of met een club vrienden of buurtbewoners – aan deze unieke oeroude Brielse volkstraditie.

De Klaasieloper, zoals een Maskeradeganger altijd genoemd werd, kan zich tijdens de Maskerade volledig uitleven. Het is dé gelegenheid om ‘helemaal los’ te gaan. De Maskeradeganger kan ook zijn eventuele frustraties en of kritiek uiten, betreffende alles wat er in het afgelopen jaar gepasseerd is, zonder aanzien des persoons. Of het nu om plaatselijke-, landelijke- of wereldgebeurtenissen gaat is om het even. Het gaat erom op humoristische wijze daarmee de draak te steken. Het is de bedoeling dat de deelnemers verkleed, gemaskerd of geschminkt de straat opgaan en zeker niet stil zijn! Verzamelen om 18.30 uur bij dansschool De Werker (Venkelstraat)!

Alleen toekijken is al leuk!

Vanaf 19.00 uur wordt op de Markt gratis bisschopswijn en chocolademelk geschonken. De Maskerade zal niet alleen door B&W vanaf het bordes bekeken worden, maar ook door Sint Nicolaas en een aantal Zwarte Pieten. Zij bepalen mee wie de winnaar is van de Fons Löbkerprijs, die Sinterklaas overhandigt! Dit jaar loopt de route die de Maskeradelopers gaan vanaf de Markt door een stukje Nobelstraat, Welleslop, Venkelstraat en via Koopmanstraat weer terug naar de Markt.

Bal masqué

En als klap op de vuurpijl is er na afloop een “bal masqué” bij Dansschool de Werker, de gelegenheid voor deelnemers en bezoekers om nog wat na te babbelen en een dansje te maken.

Het laatste nieuws over de Brielse Maskerade volg je op de facebookpagina: facebook.com/BrielseMaskerade

 

 

Deel via social media