Asylplein
Een van de plekjes die je absoluut niet mag overslaan bij een bezoek aan Brielle is het Asylplein, dat omringd wordt door monumenten. Hier bevindt zich het prachtige gebouw waar vroeger het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden gevestigd was. Dit Rijksmonument, waarvan de eerste steen in 1872 nog door koning Willem III werd gelegd, werd eigenlijk nooit afgebouwd. Het ontwerp voor het zeeliedentehuis had een U-vormige plattegrond, maar ondanks het startkapitaal vanuit de Kroon en van een latere mecenas werden uiteindelijk alleen de middenbouw en één vleugel gerealiseerd. Tot 1947 verbleven hier gepensioneerde zeelieden, eventueel met hun vrouwen. Het monumentale gebouw is tegenwoordig een hofje met woningen. Hoewel de huidige bewoners niet per se oud of gebrekkig zijn, huist er nog steeds een opzichter in het voormalige gesticht.
In het rozenpark op het plein staat een bijzonder bronzen beeld van een nimf met op haar sokkel het legendarische opschrift: 1572 Libertas Primitiae. Dit is nog immer het motto van de stad: Eersteling der Vrijheid. De Zeenimf, zoals het beeld genoemd wordt, rijst op uit de zee en wijst naar de Maasmonding van waaruit de watergeuzen arriveerden om Brielle te bevrijden van de Spanjaarden. In haar andere hand de vlag met het wapen van de Oranjes. Koning Willem III onthulde het beeld in 1873 ter gelegenheid van 300 jaar bevrijding van de Spanjaarden.
Vanwege haar ontblote borst werd het beeld aanvankelijk niet door iedereen gewaardeerd. De reacties varieerden van ‘te heidens’ tot ronduit lelijk. Een vrouwelijke nimf zou voorbijgangers weleens op slechte gedachten kunnen brengen... Anderen hadden liever een beeld van een geus. Desondanks is het beeld 150 jaar later nog steeds te bewonderen op wat nu het Asylplein is.