Informatie
Weet jij alles over Willem van Oranje? Heb jij van alles gehoord over de Tachtigjarige Oorlog en de Watergeuzen? Ken jij Brielle op je duimpje?
Vul dan onderstaande vragen in. Helemaal onderaan zie je de antwoorden. Hoeveel van de 10 vragen heb jij goed?
***
Vragen:
1. Wat heeft het rijmpje 'Op 1 april verloor alva zijn bril' met Brielle te maken?
2. Wat was de bijnaam van Willem van Oranje?
3. Waarom dragen Nederlandse sporters Oranje?
4. Van wie staat er een standbeeld midden in Brielle, op de markt bij het oude stadhuis?
5. Welke vorm heeft de windvaan op de Brielse Dom?
6. Waar komt het gezegde 'Wat ben jij een koekenbakker' (prutser, knoeier, doet iets onhandigs) misschien wel vandaan?
7. Waarom staat er op geuzenpenningen 'Liever Turks dan Paaps' geschreven?
8. Welke kleuren had de Prinsenvlag, de voorloper van de huidige vlag van Nederland?
9. Wie schreef het lied In Naam van Oranje, Doe Open de Poort?
10. Waar komt de naam 'Brielle' vandaan?
***
Antwoorden:
Antwoord 1:
Op 1 april 1572, dit jaar precies 450 jaar geleden, verloor hertog Alva, in dienst van het Spaanse rijk, zijn bril. Natuurlijk niet zijn échte bril, maar de stad Den Briel. Ons huidige Brielle.
Antwoord 2:
Willem de Zwijger. Waarom? Hij was het helemaal niet eens met de Spanjaarden, maar hij hield zijn mond erover.
Antwoord 3:
Omdat dat de familienaam is van de koning (en natuurlijk ook van zijn voorouders). Zonder zijn voorvader, Willem van Oranje, bestond Nederland misschien wel helemaal niet!
Antwoord 4:
Koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van Koning Willem-Alexander. Het beeld werd geplaatst ter gelegenheid van de veertigste bevrijdingsdag na de Tweede Wereldoorlog. De gemeente wilde met de plaatsing van dit monument ook de bijzondere band tussen de stad en het Oranjehuis benadrukken. Koningin Wilhelmina zelf bezocht Brielle in 1922, 100 jaar geleden, vanwege 350 jaar vrijheid.
Antwoord 5:
Deze heeft de vorm van een geuzenschip! Vaak zie je op hoge gebouwen of kerktorens een windvaan met pijl die aangeeft waar de wind vandaan komt. Meestal heeft die windwijzer de vorm van een haan, maar in Brielle is het dus een geuzenschip!
Antwoord 6:
Misschien wel van burgemeester Koekebakker! Hij twijfelde in 1572 of hij de stad wel wilde overgeven aan de geuzen, die met hun schepen vlakbij lagen. Ze hadden twee uur de tijd gekregen om te beslissen. Uiteindelijk ramden de geuzen de Noordpoort open en namen ze alsnog de stad in, in naam van Willem van Oranje. Met de burgemeester liep het niet goed af, hij werd gevangen gezet.
Antwoord 7:
Om aan te geven hoe diep de haat tegen de Spanjaarden zit, staat er op de geuzenpenning ’liever Turks dan paaps’. Paaps is een ander woord voor katholiek. De Spanjaarden waren toen in oorlog met het Osmaanse rijk, het huidige Turkije.
Antwoord 8:
Oranje Wit Blauw. De kleuren zijn in het Frans orange-blanc-bleu. Veel mensen in Nederland zeiden daarom oranje-blanje-bleu.
Antwoord 9:
Abraham Schooleman schreef het lied in 1871, over de inname van Den Briel in 1572. Ken je het niet? Klik dan hier om een stukje ervan te luisteren en mee te zingen!
Antwoord 10:
De naam Den Briel komt van het Keltische woord ‘brogilo’, wat ingesloten gebied of jachtgebied betekent.