Schipbreuk op de kade
De storm van september 1911 ging gepaard met extreem hoog water. Toen het water zakte bleef het schip van Zeger Kruijt verloren achter op de Turfkade.
De storm van september 1911 ging gepaard met extreem hoog water. Toen het water zakte bleef het schip van Zeger Kruijt verloren achter op de Turfkade.
De Turfkade is altijd een bedrijvige kade geweest. Het heette in de Middeleeuwen ook wel de Bierkaai omdat hier de biertonnen gelost werden. Brielle had destijds geen eigen brouwerij en betrok het bier dus van elders. Aan de kade stonden veelal pakhuizen.
In veel gevallen hoorden die bij de huizen aan de Nobelstraat. Daar woonde de koopman die via zijn tuin in het pakhuis kon komen. Dit verklaart ook waarom de panden er wat rommelig uitzien: het zijn in de eerste plaats praktisch ingerichte opslagruimten. In de nacht van 30 september op 1 oktober 1911 trok een zware storm over Zuidwest Nederland. In Brielle was veel schade: bomen, ramen en dakpannen sneuvelden. Door het hoge water liep de Turfkade onder en dreef de oude schuit van schipper Kruijt op de wal. Hoe het schip weer in de haven belandde vertelt de geschiedenis niet, maar het zal een zware operatie geweest zijn.
De Straat van mijn Grootouders maakt onderdeel uit van Brielle 2022 en is mede mogelijk gemaakt door stadsgids Piet de Winter en Streekarchief Voorne-Putten.
In 2022 viert Brielle 450 jaar vrijheid. Op 1 april 1572 bevrijdden de watergeuzen Brielle als eerste stad van Nederland van de Spanjaarden. Hier werd geschiedenis geschreven. Die van vrijheid. Dat vieren we groots. We heten je welkom en openen de poort! Klik hier voor informatie.